Μακριά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τις ελληνικές θάλασσες έχουν κρατηθεί οι Τούρκοι ψαράδες οι οποίοι δεν δίσταζαν να φτάνουν μέχρι και την Θάσο αλιεύοντας παράνομα στα ελληνικά νερά χωρίς φόβο και πάθος.

Η τρέχουσα κρίση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχει πανικοβάλει τους Τούρκους ψαράδες οι οποίοι από την ημέρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αιχμαλωτίστηκαν δεν έχουν τολμήσει να ανοιχτούν προς τα δυτικά.

Για μέρες αν όχι εβδομάδες οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων πόλεων και χωριών της Θράκης έβλεπαν στα ανοιχτά της θάλασσας μερικά μίλια απο τις Ελληνικές ακτές, δεκάδες φώτα που δεν ήταν τίποτα άλλο παρα τα δεκάδες μεγάλα σιδερένια αλιεύτηκα σκάφη των Τούρκων ψαράδων που επιδεκτικά και με την ανοχή της Ελληνικής κυβέρνησης ψάρευαν παράνομα ακόμη και σε περιοχές πλησίον της Καβάλας και της Θάσου.

Μετα το περιστατικό στην Καστανιές οι Τούρκοι ψαράδες φοβούνται αντίποινα και πιο συγκεκριμένα φοβούνται ότι το ΛΣ θα τους συλλάβει και για αυτό τον λόγο δεν πλησιάζουν πλέον τα ελληνικά ύδατα.