Στους “κακούς γείτονες”- όπως τους χαρακτηρίζει- της Τουρκίας, δηλαδή στους Έλληνες και τους Κύπριους, επιρρίπτει ο Ταγίπ Ερντογάν την ευθύνη του άκρατου εξοπλισμού του τουρκικού στρατού και της παραγωγής τουρκικών όπλων, κι ενώ εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, με φόντο και τη συνεχιζόμενη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε συγκέντρωση κοινοταρχών, αναφέρθηκε στην εισβολή του 1974 στην Κύπρο διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα.

“Το 1974 κατά την ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου με την επιχείρηση αποσιώπησης κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας μας. Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τι έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN (Αμυντική Βιομηχανία Τουρκίας)”, υποστήριξε ο Ερντογάν.

“Τώρα εμείς με την ASELSAN κάνουμε πολύ καλύτερο από εκείνο. Και δεν κάνουμε μόνο αυτό. Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτοί οι κακοί γείτονες μάς έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε”, ισχυρίστηκε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν προέβη από το Προεδρικό Μέγαρο σε νέο παραλήρημα κατά πάντων, καθώς στο στόχαστρο του βρέθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα, το Αφρίν και ο Γκιουλέν.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δισ. ευρώ. Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθάνε με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμα κι έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας”.

(Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το νέο παραλήρημα του Ερντογάν)