«Να φέρουμε πιο κοντά τους Αποδήμους Ελλάδος, Αιγύπτου, Κύπρου»

 

Την πεποίθηση ότι ξεκινά μία νέα σελίδα στις σχέσεις περί των Αποδήμων Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου, με τις τρεις χώρες να έχουν αναδείξει το θέμα της διασποράς στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο των Αρχηγών των τριών κρατών, εξέφρασε με αποκλειστικές του δηλώσεις στο Νίκο Κάτσικα, ο Επίτροπος της Κυπριακής Προεδρίας αρμόδιος για τους αποδήμους, Φώτης Φωτίου.

Μιλώντας στη Λευκωσία, και με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση (στα μέσα της εβδομάδας) από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ, για τον τελικό καθορισμότ ου προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ», από τις 30 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου, ο αρμόδιος για τους Κυπρίους αποδήμους Επίτροπος τόνισε:

«Δεν είναι τυχαίο που αυτή η εκδήλωση, η «ΝΟΣΤΟΣ – Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» θα γίνει με την παρουσία των τριών ηγετών μας. Και αυτό την καθιστά μία πολύ σημαντική εκδήλωση, γιατί θα είναι σίγουρα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κ. Αλ Σίσι, ο Έλληνας Πρόεδρος κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης».

Σύμφωνα με τον Κύπριο Επίτροπο κ. Φώτη Φωτίου, «μία νέα εποχή ξεκινάει όσον αφορά σε αυτόν τον τομέα. Και εκείνο που εμείς εδώ περισσότερο θα στηρίξουμε – όχι μόνο αυτή τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα αλλά και εκτός συνόρων – γιατί υπάρχουν χιλιάδες απόδημοι από τις τρεις χώρες, που πρέπει να τους φέρουμε μαζί. Πρέπει να εξυπηρετήσουμε και να προωθήσουμε τα συμφέροντα των χωρών μας σε δυνατά κέντρα λήψης απόφασης (αυτό είναι ένα θέμα που συζητήσαμε με την Αιγυπτία Υπουργό Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Ναμπίλα Μάκραμ και τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος αρμόδιο για θέματα Αποδήμων κ. Τέρενς Κουΐκ)».

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου τονίζει «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν σε όλα τα επίπεδα: και σε θρησκευτικό και σε πολιτιστικό επίπεδο, και σε πολιτικό επίπεδο, ακόμη και σε επιχειρηματικό. Και είναι ένας τομέας που θα πρέπει να δούμε. Θα πρέπει μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, να δούμε το πώς επιχειρηματίες από τις τρεις χώρες να έρθουν σε ένα τραπέζι, να επισκεφτούν τόσο την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο, ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε μαζί και σε αυτόν το σημαντικό τομέα.

Υπάρχουν ευκαιρίες σημαντικές για επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις τρεις χώρες. Και νομίζω ότι έχουμε την υποχρέωση, αλλά και την ευθύνη να προχωρήσουμε και σε αυτήν τη συνεργασία».