Οι ΗΠΑ φρενάρουν τα σχέδια της Τουρκίας καθώς δημιουργείται πρόβλημα με την παραγγελία 100 αεροσκαφών αμερικανικών F-35 από την Αγκυρα.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αποκαλύπτει το παρασκήνιο της συνάντησης της τουρκικής επιτροπής εξοπλισμών στις ΗΠΑ, όπου οι Αμερικανοί έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα πως θα πρέπει η Αγκυρα να ξεχάσει τους ρώσικους S-400 αν θέλει να πάρει μαχητικά F-35.

Όπως είναι αναμενόμενο αυτό το παρασκήνιο με το τελεσίγραφο των ΗΠΑ θα επηρεάσει και τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως προκρίνει την αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών και όχι των ρώσικων αντιβαλλιστικών πυραύλων.

Μάλιστα, ακούγεται πως η Τουρκία μελετά την αγορά αντιβαλλιστικών πυραύλων τόσο από ευρωπαϊκές εταιρείες όσο και νέα αγορά αμερικανικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ».

Ο βασικός λόγος είναι ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να στηρίξει την αεροπορία της σε αυτόν τον τύπο μαχητικών, καθώς μπορούν να απογειωθούν και από το αεροπλανοφόρο το οποίο ετοιμάζει η Τουρκία.

Ωστόσο, μέχρι να αποδειχθεί κάτι από αυτά, μπορεί ακόμα όλα να είναι απλώς άλλος ένας διπλωματικός ελιγμός του Σουλτάνου.