Μουσική βραδιά υπό τους ήχους κλασικής μουσικής από τη Νεανική Ορχήστρα Julius Stern Orchestra του Βερολίνου και την ελληνική The Underground Youth Orchestra είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χθες στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα οι προσκεκλημένοι του πρεσβευτή της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γενς Πλέτνερ.

Η μουσική εκδήλωση από τις δύο νεανικές ορχήστρες δόθηκε με αφορμή τη σημερινή μοναδική κοινή εμφάνισή τους απόψε στο στούντιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και σε απευθείας μετάδοση από τη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος.

«Η συνεργασία μεταξύ της Underground Youth Orchestra και του καταξιωμένου ινστιτούτου Julius Stem του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών του Βερολίνου είναι πολύ επωφελής και για τις δύο πλευρές και ανοίγει νέες προοπτικές. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για μια βιώσιμη και ζωντανή συνεργασία μεταξύ νέων ανθρώπων των δύο χωρών μας. Αυτό το είδος σχέσεων είναι το πλέον σημαντικό για μένα. Χαίρομαι λοιπόν πάρα πολύ για την έναρξη της συνεργασίας αυτής, με μια εβδομάδα κοινών δραστηριοτήτων των δύο αυτών ορχηστρικών σχημάτων εδώ στην Αθήνα» δήλωσε ο Γερμανός πρεσβευτής μετά τη μίνι συναυλία κλασικής μουσικής από τις δύο ορχήστρες στην πρεσβευτική κατοικία.

Το Ινστιτούτο Julius Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας, είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα της Γερμανίας με σκοπό την προώθηση ιδιαίτερα ταλαντούχων νέων μουσικών. Το πρώην Ωδείο Stern, το οποίο οφείλει την ύπαρξή του στον Εβραίο μαέστρο και μουσικοπαιδαγωγού Julius Stern, εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου το 1966. Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμά του για νέους μουσικούς το κατέστησε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα του είδους του στην Ευρώπη. Στους πρόσφατους απόφοιτους συμπεριλαμβάνονται ο τσελίστας Alban Gerhardt, η βιολονίστα Viviane Hagner και ο πιανίστας Severin von Eckardstein. Στο Ινστιτούτο Julius Stern, όπως επισημαίνεται, μαθητές από τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης λαμβάνουν μουσική κατάρτιση μέχρι να φθάσουν στην ηλικία για κανονικές μουσικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τεχνών. Διδάσκονται από διάσημους καθηγητές και καθηγήτριες από το UdK με πλούσια εμπειρία στη διδασκαλία προικισμένων παιδιών και νέων. Εκτός από τα δικά τους ατομικά μαθήματα, οι μαθητές έχουν επίσης τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να παίζουν μουσική δωματίου, καθώς και να συμμετέχουν στην ορχήστρα Kammerorchester Julius Stern.

Η Underground Υouth Orchestra ιδρύθηκε το 2010. Ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να βρίσκονται και να κάνουν μουσική μαζί. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Γρήγορα, η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων. Το σχήμα σήμερα αποτελείται από 45 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10-24 ετών, και συμπληρώνεται από τέσσερις επαγγελματίες μουσικούς, τους Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου, Franc Shestani, AntonelaCefa, και Όσβαλντ Αμιράλη, που είναι και υπεύθυνοι για την οργάνωση και μελέτη της ορχήστρας. Ο Κώστας Ηλιάδης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της Ορχήστρας.