Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ποτέ δεν ήταν εύκολες. Οι γειτονικές χώρες έχουν πολεμήσει μεταξύ τους πολλές φορές και βρέθηκαν κοντά σε πολεμική αναμέτρηση για τα Ίμια το 1996 πριν η αμερικανική επέμβαση σταματήσει την καταστροφή.

Το άρθρο που δημοσίευσε η έγκυρη επιθεώρηση του τομέα των διεθνών σχέσεων «Foreign Policy», υπογράφεται από τον δημοσιογράφο Γιάννη Μπαμπούλια* ο οποίος ενημερώνει για την κατάσταση το παγκόσμιο ακροατήριο του έγκριτου μέσου. Ακολουθεί παρουσίαση των σημαντικότερων σημείων της ανάλυσης:

Οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ βρίσκονται και πάλι στα πρόθυρα, έχοντας λαϊκιστές ηγέτες στο τιμόνι τους αμφότερες και αυτήν τη φορά οι ΗΠΑ δεν φαίνονται πουθενά. Η ελληνοτουρκική κόντρα ξύπνησε παλιές μνήμες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ υποστήριξε πως η τουρκική ακτοφυλακή υπέστειλε την ελληνική σημαία από νησίδα κοντά στους φούρνους την οποία είχαν τοποθετήσει τρεις Έλληνες.

Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ απάντησε πως κανένα τουρκικό σκάφος δεν εμφανίστηκε στην περιοχή. Ο δήμαρχος των Φούρνων επισκέφτηκε τη νησίδα και δήλωσε πως η ελληνική σημαία είναι εκεί. Οι δηλώσεις Γιλντιρίμ ήρθαν μετά τον θάνατο ενός Έλληνα πιλότου ο οποίος επέστρεφε από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών.

Δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 30 φορές τον Απρίλιο μόνο. Αν και οι Γιλντιρίμ και Ερντογάν συλλυπήθηκαν τον Έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα, η ελληνική κοινή γνώμη κατηγορεί την Τουρκία για τον θάνατο του 34χρονου πιλότου.

Η σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία τον προηγούμενο μήνα και η φυλάκισή τους, το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν κατηγορία κατασκοπίας, τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο τον θυμό των Ελλήνων.

Στο μεταξύ η νησίδα Ανθρωποφάγος αποτελεί μέρος των τουρκικών διεκδικήσεων, μια «γκρίζα ζώνη», μια διαφιλονικούμενη περιοχή στο Αιγαίο. Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν αναγνωρίζει καμία «γκρίζα ζώνη» βασιζόμενη στην Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές δίκαιο.

Οι τουρκικές θέσεις τέθηκαν από τον Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα όταν υποστήριξε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης πρέπει να αναθεωρηθεί, εμπλέκοντας την τουρκόφωνη μειονότητα της Θράκης. Την ίδια ώρα τουρκικά πολεμικά σταμάτησαν ιταλικό ερευνητικό σκάφος και του απαγόρευσαν να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ένταση επιτείνουν εμπρηστικές δηλώσεις. Ο Ερντογάν και το κόμμα του προχωρούσε σε ιδιαίτερα επιθετική ρητορική έναντι της Ελλάδας, ενώ ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα 18 νησιά και νησίδες.

Η τουρκική συμπεριφορά αποτελεί ίσως το μόνο σημείο σύγκλισης της κυβέρνησης Τσίπρα και της αντιπολίτευσης. Το πρόβλημα του Τσίπρα έναντι της Τουρκίας είναι και ο κυβερνητικός του εταίρος και υπουργός Άμυνας ο Πάνος Καμμένος. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πάντα προβλήματα αλλά τώρα επιτείνονται.

Το μόνο κοινό μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν η αντίδρασή τους στη λιτότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ενώ ο Καμμένος ήταν υπουργός της ΝΔ προερχόμενος από την εθνικιστική-λαϊκιστική πτέρυγα του κόμματος, πριν αποχωρήσει το 2012 και ιδρύσει το δικό του κόμμα.

Ο Καμμένος θεωρείται πως έχει σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ μέσω του πρώην συμβούλου Γιώργου Παπαδόπουλου και με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν μέσω του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Αν και βοήθησε τον Τσίπρα με τις διασυνδέσεις του και τη γνώση του σχετικά με τη λειτουργία του ελληνικού κράτους – ειδικά σε ό,τι αφορά το «βαθύ κράτος», αποτελεί συνεχή πονοκέφαλο όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.

Ο Καμμένος και το κόμμα του έχει επανειλημμένα φέρει σε δύσκολη θέση τον Τσίπρα με επιθετικά-πολεμικά σχόλια κατά της Τουρκίας, μπερδεύοντας την κυβερνητική εξωτερική πολιτική. Ο Καμμένος ως υπουργός Άμυνας έχει πολλές φορές απειλήσει τους Τούρκους. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κουβέλης δήλωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ακήρυκτο πόλεμο στο Αιγαίο.

*Ο Γιάννης Μπαμπούλιας είναι ερευνητής δημοσιογράφος, συγγραφέας βιβλίου για τη «Χρυσή Αυγή» το οποίο θα εκδοθεί προσεχώς, ενώ είναι και συνιδρυτής του προγράμματος «Precarious Europe»